Hlavní obsah

Zásah na poslední chvíli. Další sport zakázal Rusům účast na světovém šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec nadějí. Ruští judisté se nebudou moci zúčastnit světového šampionátu, který se uskuteční od 6. do 13. října v Uzbekistánu. Mezinárodní judistická federace (IJF) dříve ruským a běloruským sportovcům umožňovala startovat pod vlajkou IJF, ale i pod hrozbou bojkotu šampionátu ze strany Ukrajiny svůj postoj změnila.

Foto: @uasupport999, Twitter

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Judo jako jeden z mála sportů stále umožňuje ruským a běloruským sportovcům startovat na mezinárodních akcích, i když pouze pod vlajkou Mezinárodní judistické federace IJF. Tento postoj však nelibě nesli ukrajinští judisté, kteří se rozhodli bojkotovat červnový světový pohár v Mongolsku a pohrozili, že to samé udělají i na říjnovém světovém šampionátu v Uzbekistánu.

IJF teď změnila svůj postoj a účast Rusům a Bělorusům v Taškentu zakázala. „Výkonný výbor Mezinárodní federace juda dnes, 21. září 2022, rozhodl s ohledem na současné mezinárodní okolnosti a s cílem zajistit ochranu všech sportovců ve sportu judo, že do ledna 2023 nepovolí účast sportovců z Ruska a Běloruska na mezinárodních akcích," stojí v oficiálním prohlášení na webových stránkách organizace.

Ruský trojnásobný mistr světa Alexandr Michajlin začátkem týdne naznačil, že takové rozhodnutí očekává. „Dokážu si představit, jak se teď ti kluci cítí, když se tolik připravovali. Turnaj v Mongolsku ukázal, že jsou ve velmi dobré formě," řekl stříbrný olympijský medailista z roku 2012 s tím, že podle něj je rozhodnutí v rozporu s olympijskou chartou.

Reklama

Související témata: