Hlavní obsah

Zápasník Omarov má bronz z ME

Zápasník v řecko-římském stylu Artur Omarov vybojoval na mistrovství Evropy v Záhřebu bronzovou medaili. V duelu o třetí místo ve váze do 97 kg porazil Gruzínce Robertiho Kobliašviliho, exmistra Evropy a dvojnásobného bronzového medailistu z mistrovství světa.

Foto: United World Wrestling – Tony Rotundo

Artur Omarov na archivním snímku.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Omarov vyhrál na turnaji třetí zápas. V sobotním semifinále mu jedinou porážku připravil favorizovaný Artur Aleksanjan z Arménie, který dnes po finálové výhře nad Bulharem Kirilem Milovem získal šestý evropský titul a přidal ho ke kompletní sbírce olympijských medailí a čtyřem zlatým z mistrovství světa.

Dagestánský rodák dlouhodobě reprezentující Česko Omarov získal na ME premiérovou medaili, jeho maximem dosud bylo páté místo z roku 2020. Postaral se o nejlepší český výsledek na šampionátu, předčil páté místo Adély Hanzlíčkové. Na ME je prvním mužským medailistou od roku 2009, kdy získal rovněž bronz Marek Švec.

Omarov byl v soutěži nasazen do druhého kola a v sobotu v něm porazil 2:1 Arifa Niftllajeva z Ázerbájdžánu. Poté zvítězil 3:1 nad Ukrajincem Vladenem Kozljukem, několikanásobným medailistou z mládežnických ME a MS. Aleksanjanovi v semifinále podlehl jasně 0:9 a musel si počkat na soupeře v duelu o bronz.

Právo vyzvat českého reprezentanta si dnes vybojoval Kobliašvili po výhře nad Maďarem Tamásem Lévaiem. Omarov pak s výhodou odpočinku svedl s Gruzíncem, který všechny své předchozí úspěchy vybojoval v lehčích kategoriích, vyrovnanou bitvu, kterou při výsledku 1:1 rozhodly ve prospěch českého olympionika pomocné body.

Mistrovství Evropy v zápase v Záhřebu
Muži - řecko-římský styl:
Do 60 kg: 1. Nazarjan (Bulh.), 2. Ciobanu (Rum.), 3. Mammadi (Ázerb.) a Tibilov (Srb.).
Do 67 kg: 1. Jafarov (Ázerb.), 2. Checuriani (Gruz.), 3. Nasibov (Ukr.) a Jörgensen (Dán.).
Do 72 kg: 1. Ganidze (Ázerb.), 2. Ghanem (Fr.), 3. Czarnecki (Pol.) a Can (Tur.), ...17. Bielesz (ČR).
Do 82 kg: 1. Akbudak (Tur.), 2. Filčakov (Ukr.), 3. Schwarz (Něm.) a Šačič (Chorv.).
Do 97 kg: 1. Aleksanjan (Arm.), 2. Milov (Bulh.), 3. OMAROV (ČR) a Kajaia (Srb.).

Reklama

Související témata: