Hlavní obsah

Úcta ke Krpálkovi. Japonci ho před MS vzali ke své reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolvoval poslední trénink ve své pražské akademii a v sobotu vyrazí do uzbeckého Taškentu. Judista Lukáš Krpálek se ve středu bude na mistrovství světa prát v roli aktuálního olympijského vítěze i s vědomím, že kvůli zranění toho letos moc nenatrénoval.

Foto: Profimedia.cz

Judista Lukáš Krpálek (uprostřed) během tréninkového kempu v Tokiu.

Článek

Jak vás na šampionát naladila závěrečná příprava ve vašem oblíbeném Japonsku?

Vrátil jsem se minulou neděli a doufám, že jsem připravený dobře, abych bojoval pokud možno o medaili. Měl jsem šanci se připravovat s japonským nároďákem, což se moc často nestává. Nepouští si k sobě cizince, tak jsem byl překvapen, když mě oslovili, abych na jejich závěrečnou přípravu dorazil. Absolvoval jsem tři tréninky s těmi nejlepšími Japonci včetně jejich nové hvězdy Saita, jemuž je dvacet, má 170 kilo a nádhernou techniku. Jsem na něj v Taškentu zvědavý, zatím jsem ho viděl na jednom Grand Slamu, který s přehledem vyhrál.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lukas Krpalek (@lukaskrpalek)

Nebál jste se při soubojích s tak těžkým soupeřem o ruku, která vás trápila?

Svedl jsem s ním vyrovnané zápasy, jednou jsem ho hodil, ale na to, kolik váží, se nebál skákat do nádherných chvatů, projev měl výborný. Párkrát mě v ruce zabolelo, ale výjimečně, jinak jsem byl konečně ve stavu, kdy mě nic zásadně nebolelo. Jen se trochu bojím, že kemp byl krátce před šampionátem a může tam být lehká únava, ale věřím, že mě mistrovství světa vyhecuje k maximálnímu výkonu.

Většinou těžkou přípravu absolvujete s větším odstupem od velké akce.

Tak měsíc nebo dva, ale teď mi nic jiného nezbylo, potřeboval jsem doléčit ten úpon tricepsu, abych si zranění neobnovil. V půlce srpna jsem začal se zátěží a chtěl jsem odcestovat do Japonska, až budu vědět, že to tam zvládnu na sto procent. Byl jsem na tokijské univerzitě Nihon, kam jsem tři roky kvůli covidu nemohl letět, a bylo to moc povedené soustředění.

Prát se budete v roli dvojnásobného vítěze olympiády. Dělá to s vámi něco?

V té pozici se jezdí vždycky špatně, když jsou očekávání obrovská. Ale po těch trablech v posledních měsících to musím brát trochu jinak. Připravený jsem, jenže kempy jsou něco jiného než závody, a těch jsem moc neměl.

V prvním kole vás čeká Fin Puumalainen, který vás naposledy porazil v Záhřebu.

Je to soupeř, který leze hodně pode mě, já se na něj sápal a chtěl ho za každou cenu zmuchlat a zahodit, jen jsem ho nebyl schopný dohnat a nedal jsem si pozor. Přitom ho znám roky ze soustředění, věděl jsem, co dělá, ale načapal mě. Teď se to nesmí opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Judista Lukáš Krpálek (vlevo) během tréninkového kempu v Tokiu.

Startovat nebude slavný Francouz Riner, ale soupeřů ve špičce je teď víc.

Rozhodně je tam teď spousta lidí, kteří jsou pro mě těžcí soupeři. Riner je pořád velmi kvalitní, ale určitě není jediný, kdo mě může porazit.

Jak to v Taškentu znáte? Světový šampionát se tam koná poprvé…

Byl jsem tam jednou na soustředění, na závodech nikdy. Ale těším se, mám v Uzbekistánu kamarády, jsem zvědavý, jak tak velký turnaj zorganizují.

Reklama

Související témata: