Hlavní obsah

Taekwondo schválilo návrat ruských a běloruských reprezentantů

Dalším sportem, který se rozhodl umožnit start ruských a běloruských reprezentantů v mezinárodních soutěžích, se stalo taekwondo. Vedení světové federace o tom informovalo na webu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský taekwondista Vladislav Larin (vlevo) slaví triumf na olympijských hrách v Tokiu. Ilustrační foto

Článek

Bělorusové a Rusové, kteří na olympijských hrách v Tokiu získali čtyři medaile včetně dvou zlatých, se můžou jako neutrální sportovci představit už na mistrovství světa v Baku. Šampionát je na programu od 29. května do 6. června.

Zástupci obou zemí byli z drtivé většiny sportovních akcí vyloučeni před rokem po invazi na Ukrajinu. Jejich návrat nyní doporučil Mezinárodní olympijský výbor, ovšem za splnění několika podmínek neutrality.

Sportovci ani členové realizačních týmů a další činovníci nesmí aktivně podporovat válku na Ukrajině a ani nesmí být členy vojenských nebo bezpečnostních složek. Podle agentury AP na olympiádě v Tokiu členové armádního klubu CSKA pro Rusko získali 45 z celkového počtu 71 medailí.

Nad dodržením podmínek bude v taekwondu dohlížet speciální komise. "Půjde o třístupňovou kontrolu. Nejprve od národního svazu, poté od kontinentální federace a poté bude každého účastníka prověřovat kontrolní komise. Ta bude mít rozhodující slovo," uvedla federace v prohlášení.

Reklama

Související témata: