Nejsilnější muž světa zabojoval s nejlepším grapplerem současnosti. Obrovi z Hry o trůny nebyla síla nic platná

Nejsilnější muž světa zabojoval s nejlepším grapplerem současnosti. Obrovi z Hry o trůny nebyla síla nic platná Nejsilnější muž na světě z roku 2018 chce porazit svého rivala Eddieho Halla. | zdroj: Getty Images

Síla plus síla rovná se technika, říká jedno ironické přísloví v brazilském jiu-jitsu. Tentokrát to však úplně neplatilo a Hafthor Bjornsson se musel poklonit mistrovi v grapplingu Gordonu Ryanovi.


Američan Gordon Ryan je bez debat nejlepším grapplerem současnosti. Brazilské jiu-jitsu studuje pod dnes už legendárním trenérem Johnem Danaherem a ve svých 27 letech toho dokázal opravdu hodně – stal se pětinásobným šampionem na turnaji ADCC (nejprestižnější grapplingová soutěž, která se pořádá jednou za 2 roky), dvojnásobným šampionem v No-Gi organizace IBJJF a čtyřnásobným šampionem prestižního turnaje EBI.

Samotné to, že Ryan vyhrává, není až tak impozantní jako způsob, jakým to dělá. Svým elitním soupeřům v podstatě nedává žádnou šanci a dominuje jim od začátku až do konce. On sám navíc není žádný drobeček a za posledních pár let “vyrostl” ve stokilového ranaře.

Včera si však vyzkoušel, jaké to je bojovat proti někomu mnohem většímu a silnějšímu. Na tréninku se totiž potkal s Hafthorem Bjornssonem, islandským strongmanem, jednu dobu nejsilnějším mužem na světě a také hercem, který ztvárnil ikonickou postavu Hora v seriálu Hra o trůny.

Islandský silák váží kolem 150 kg, takže i stokilový Ryan vedle něj vypadal jako jeho malý brácha. Jenomže se znovu ukázalo, že síla bez techniky neznamená zas tak moc. Oba borci si dali přátelský sparring, a i když Ryan začínal přišpendlený na zemi, za pár sekund pozici pomocí “butterfly guardu” převrátil a ocitl se na islandském obrovi. Toto o chvíli později zopakoval a když se Hafthor postavil, vzal jej znovu na zem, kde jej zkušeně kontroloval.

“Šel jsem jsem doslova proti tomu nejlepšímu a dost mě pokořil. Martin a já jsme měli příležitost potkat se s Gordonem Ryanem, když měl poslední trénink před svým zítřejším zápasem. Rád zkouším nové sporty a tohle bylo skvělé. Těším se, až uvidím, jak Gordon zítra rozdrtí soupeře. Tenhle chlap je na jiné úrovni!” napsal k videu na svém Instagramu Hafthor.

Gordona Ryana dnes skutečně čeká zápas, proti dalšímu skvělému grapplerovi a také MMA zápasníkovi Vinnymu Magalhaesovi. Souboj bude o to peprnější, že Magalhaes je jedním z mála grapplerů, který kdysi  uštědřil Ryanovi porážku.

Sám silák Bjornsson není v bojových sportech úplným nováčkem. Na jaře letošního roku změřil v boxerském ringu síly s dalším strongmanem a velkým rivalem Eddiem Hallem, kde vyhrál po šesti kolech poměrně přesvědčivě na body. Předtím odboxoval už tři zápasy a celkem má bilanci 2 vítězství a 2 remízy. Nedávno však ohlásil odchod do boxerského důchodu a mezi čtyřmi provazy jej tak už nejspíše neuvidíme.

Také v grapplingu není naprostým nováčkem a před dvěma roky sdílel na YouTube video, kde si “zaspároval” s držitelem černého pásu v brazilském jiu-jitsu, Jashem Palmerem. Tam se ale jeho síla a hmotnost ukázaly jako rozhodující faktor a Palmer nakonec odplácal, protože jej Hafthor doslova zalehl a on pod ním nemohl dýchat.

Sparring si dal Bjornsson před rokem také s islandským bojovníkem UFC Gunnarem Nelsonem. Ten zápasí ve welterové váze, a i když si Hafthor nevedl zas tak špatně, ukázalo se, že tady mu síla nepomůže a Gunnar byl i přes fyzický handicap lepší.

Zdroje:  jitsmagazine.com

Nejnovější články