Hlavní obsah

Medaile po 14 letech! Je to krok k vysněné olympiádě, líčí český reprezentant s dagestánskými kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohl si říct, že mu to konečně vyšlo. Český zápasník v řecko-římském stylu Artur Omarov se při své čtrnácté účasti na seniorských šampionátech konečně dočkal vytoužené medaile. Na ME v Záhřebu vybojoval bronz, což se od roku 2009 žádnému jinému českému mužskému zástupci nepovedlo. „Je to malý krůček k vysněné olympiádě,“ líčí český reprezentant s dagestánskými kořeny, který si na turnaji vyšlápl i na další medailisty ze šampionátů.

Velké zadostiučinění a teď olympiáda. Český zápasník Artur Omarov vybojoval bronz na MEVideo: Sport.cz, OLYMP

 
Článek

Omarov se vytoužené medaile dočkal při svém 14. startu na seniorských šampionátech. Jak sám přiznal, tohle číslo nezní úplně optimisticky. „To je šílené číslo," řekl po turnaji s úsměvem. „Je to takové zadostiučinění. Pro nás, pro zápas, je to hrozně důležitá medaile. Přišlo to vhod a včas. Musíme to ladit na svět," přiblížil reprezentant.

Na turnaji se ve váze do 97 kilogramů nejprve probojoval přes Niftllajeva z Ázerbájdžánu, poté zvítězil i nad Ukrajincem Kozljukem. V semifinále mu stopku vystavil až Aleksanjan z Arménie, který později ovládl i finále a celý šampionát vyhrál. Omarov pro změnu v bitvě o bronz zdolal Gruzínce Koblišaviliho, dvojnásobného bronzového medailistu z mistrovství světa.

„Fantastický úspěch, velmi vytoužená medaile. Porazil medailisty z ME, MS a olympijských her. To je pro mě to nejcennější. Věřím, že se to zlomilo ve všech parametrech. Je to první krok ze tří, které bychom rádi viděli," měl radost předseda SZČR Robert Mazouch.

Nadšení z medailového umístění neskrýval ani reprezentační trenér Václav Scheiner. „Omarov byl skvělej. Pro mě je cenné to, že to není ojedinělý výsledek, ale navazuje to na sebe. Poráží medailisty ze šampionátů. Je to příslib, že se bude dál dařit a bude před námi olympiáda," dívá se do budoucnosti. Omarov se tak od roku 2009 stal prvním mužským domácím medailistou. Naposledy cenný kov hýčkal Marek Švec, který rovněž vybojoval bronz.

Turnaje se zúčastnila také nasazená jednička Adéla Hanzlíčková, která si při postupu do semifinále přivodila zranění (utržení kloubní manžety v rameni) a s šampionátem se musela rozloučit pátým místem. Důležitější ale bude kvalifikace na olympijské hry.

„Měla všechno připravené k tomu, aby si také sáhla na medaili. Byla ve skvělé formě. Fyzicky i psychicky. Vypadalo to výborně. Po zranění ve čtvrtfinále ale nebyla schopna nastoupit do semifinále. Podstatná teď bude příprava na MS, které bude kvalifikací na olympijské hry," přiblížil Mazouch. „Velká škoda, byla by to dvojnásobná radost, ale Adéla přiveze medaili zase příště," doplnil Scheiner.

Reklama

Související témata: