Kung-fu mistr fauloval a pak chtěl měnit pravidla. Legendární thaiboxer Buakaw nechápal, co to má být

Kung-fu mistr fauloval a pak chtěl měnit pravidla. Legendární thaiboxer Buakaw nechápal, co to má být Wang Yan Long vs. Buakaw měl být zajímavou podívanou, nakonec to byl jeden velký trapas. | zdroj: Profimedia

Během své kariéry už absolvoval skoro 300 zápasů, něco takového ale zažil legendární Buakaw poprvé. Soupeř si začal během zápasu vymýšlet změnu pravidel a dvakrát odmítl pokračovat, pokud bude Thajec používat kolena.

Pamětníci si možná vzpomenou na moment, kdy na sebe v ringu kultovní organizace K-1 poprvé výrazně upozornil jistý Buakaw por Pramuk. Ten tehdy v roce 2004 v semifinále turnaje narazil na domácího Kohiruimakiho a Japonec udělal hned na začátku chybu, když zachytil Thajcův roundkick a držíc jeho nohu jej sám několikrát kopl. To bylo proti pravidlům a kamera v detailu zachytila Buakawovo pousmání, které jasně říkalo – za tohle tě zničím. To se následně také stalo a japonského fightera totálně zdemoloval v klinči, načež to bylo pro další turnaje zakázáno.

I když už má Buakaw svá nejlepší léta dávno za sebou, ani ve 41 letech ještě nehodlá pověsit rukavice na hřebík a na letošek si naplánoval řadu zápasů v různých disciplínách. Před třemi týdny se na domácí půdě v Bangkoku utkal s dalším Japoncem Jasuhiróem Kidem, který v roce 2020 vyřadil z turnaje K-1 Milana Paleše. Zápas ale nakonec skončil bez výsledku kvůli srážce hlavami, po níž měl Kido rozseknuté čelo.

Chuť si chtěl Buakaw spravit v Číně, na galavečeru ve městě Kuang-čou, se o víkendu utkal s domácím Wang Yan Longem, samozvaným mistrem kung-fu, který si přezdívá "Čínský bojující drak" a v posledních letech se spíš než zápasení věnoval herectví.

Legendu ale agresivním nástupem a neortodoxními otočkami na zadní nohu zaskočil. Bohužel spousta jeho kopů trefovala slabiny či přímo suspenzor, což Buakaw rozhodčímu gestikuloval. Domluvy ale nepomáhaly a i thajský fighter si zřejmě uvědomoval, že si bude muset pořádek zjednat sám. Přidal tedy na tlaku a tvrdosti, jakmile ale Číňana svázal do klinče a dal mu koleno, ten okamžitě protestoval a gestikuloval, že už pokračovat nebude.

Rozhodčí nakonec nejspíš domluvil úpravu pravidel, takže se pokračovalo. Jakmile ale Buakaw po chvíli trefil další koleno (tentokrát bez chytání rukama za hlavu soupeře), Long tedy opět odmítl pokračovat. Následně si vzal mikrofon, aby vysvětlil, že měly být povoleny pouze kopy a údery bez loktů a kolen, Buakawovi ale nabízel MMA pravidla, což byl prý Thajec ochotný přijmout za razantní zvýšení honoráře. Celá věc se nakonec probírala tak dlouho, že s trenérem v ringu alespoň zalapoval, aby potěšil fanoušky v hale, kteří byli jasně na jeho straně.

Celý zápas zde:

Tohle snad ani nepotřebuje komentář, Long by měl raději zůstat u herectví. "Byla to ta nejvtipnější věc, co se mi během mé kariéry v bojových sportech přihodila. Pravidla se mění v ringu na žádost bojovníka, rozhodčí pravidla nezná," vyjádřil se na Facebooku Buakawův promotér Sasain Ghosairi a vysvětlil, že byla dohodnuta pravidla K-1, Wang Yan Long si ale začal vymýšlet úpravy a nepřistoupil ani na boxerský zápas. 

Zdroje:  vlastní

Nejnovější články