Karatista Wonderboy si posteskl, že nedostal zaplaceno za zrušený zápas, šéf UFC vysvětlil proč

Karatista Wonderboy si posteskl, že nedostal zaplaceno za zrušený zápas, šéf UFC vysvětlil proč Na Darrena Tilla si "Wonderboy" Thompson se svým karate nepřišel. | zdroj: Profimedia

Stephen Thompson udělal vše správně, jeho soupeř ale selhal na váze, a tak s ním odmítl bojovat. Zaplaceno ale nedostane, aspoň ne tolik, jak doufal.

Nesplnění váhového limitu je v MMA považováno za velmi neprofesionální, obzvlášť na té nejvyšší úrovni. Přesto se bojovníkům ne vždy podaří dostatečně zhubnout, někdy prostě tělo řekne dost. Naposledy selhal i Brazilec Michel Pereira, který převážil o 3 libry (necelé 1,5 kg) a přišel kvůli tomu o největší zápas dosavadní kariéry, který se měl odehrát na turnaji UFC 291. Stephen "Wonderboy" Thompson totiž do souboje s ním odmítl nastoupit, oprávněně, statistika totiž hovoří jasně – většina bojovníků, kteří převážili, nakonec zvítězila.

Podobnou zkušenost má i Wonderboy, který podotkl, že on sám přitom váhový limit během své více než jedenáctileté kariéry v UFC nikdy nepřekročil. A tak se rozhodl, že tentokrát nebude riskovat své postavení sedmičky v žebříčku a do zápasu s Argentincem nenastoupí, protože by mohl hodně ztratit a případná prohra by mu mohla zhasnout poslední šanci na zisk titulu.

Později si ale posteskl, že za zrušený zápas nedostal výplatu. Zůstával však optimistický a věřil, že až se Dana White vrátí z dovolené, situaci vyřeší k jeho spokojenosti. To se nicméně nestane.

"Rozhodl ses nezápasit. Soupeř byl jeden a půl kila přes limit, dostaneš část jeho platu, když ten zápas vezmeš. Také jsme mu nabídli jiný zápas, je za tím v pozadí mnohem větší příběh," nabídl šéf UFC svůj pohled. "Ne, není to tak, že nenastoupíš a řekneš: Jo, nebudu zápasit, chci čtvrt milionu dolarů. Takhle to nefunguje a nefungovalo pro nikoho."

"Takže, co uděláme, je to, že ti zkusíme sehnat jiný zápas, dostat tě rychle zpátky do boje. Pokud to nevyjde, tak se pokoušíme zjistit, na kolik tě vyšel přípravný kemp. Odškodníme tě. Je spousta způsobů, jak to funguje. Nemůžeš jen říct: Ten chlap je tři libry přes, nebudu zápasit a ne, nevezmu další zápas za dva týdny a zaplať mi peníze za zápas. Takhle to nefunguje. Když nezápasíš, tak nutně nedostaneš výplatu, co máš ve smlouvě. Ale vždycky se o všechny postaráme a teď to s Wonderboyem řešíme. Všechno se to v zákulisí řeší a mělo by to být do soboty vyřešené."

Je možné, že Wonderboy nakonec z celé situace získá více, než čekal. Bývalý šampion welterové divize Kamaru Usman se totiž nechal slyšet, že by s ním rád bojoval, protože se oba na vrcholu pohybují už hodně dlouho, a přesto se v oktagonu nikdy neutkali. Je tedy možné, že se UFC vydá tímto směrem.

Závěrem nutno dodat, že celá věc se zrušeným zápasem a finanční kompenzací samozřejmě není černobílá, Thompson totiž podstoupil náročné shazování, a kdyby kývl na zápas o dva týdny později s jiným soupeřem, musel by celým trýznivým procesem odvodňování projít znovu, což by pro jeho organismus určitě nebylo snadné. Jelikož se však jedná o jednu z hvězd, je pravděpodobné, že mu UFC skutečně nějaké peníze na účet pošle. Dá se ale chápat, že to nejspíš nebude tak vysoká částka, jakou má ve smlouvě. Sám Wonderboy ale uvedl, že mu šlo také o princip a byl by rád, kdyby v budoucnu bojovníci nebyli nuceni kývnout na zápas, pokud jejich soupeř převáží. Je ale pochopitelné, že promotéři mají radši fightery, kteří s tím nemají problém a jsou ochotni bojovat klidně i s těžším soupeřem.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články