Hlavní obsah

Federace juda vyloučila z MS v Dauhá diváky se stuhou podporující ruskou invazi

Na mistrovství světa v judu v Dauhá se objevili diváci s ruským vojenským symbolem, načež je zástupci mezinárodní federace z haly vykázali. Samotná federace IJF ve středu uvedla, že vyzvala trojici osob, aby svatojiřské stuhy odstranily, ty to ale odmítly. Krátce před startem šampionátu dostali ruští a běloruští judisté svolení od IJF v Kataru startovat i přes pokračující válku na Ukrajině. Její sportovci MS bojkotují.

Foto: archiv Lukáše Krpálka

Olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek.

Článek

Úterní fotografie tří diváků se stuhou, jež je považována za symbol podpory ruské invaze, zaplnila sociální sítě. "Byli požádáni, aby ji odstranili, ale nechtěli. Takže jsme je vykázali a už nebudou moci znovu přijít," řekl mluvčí judistické federace serveru insidethegames.biz.

Svolení zúčastnit se jako neutrální sportovci šampionátu v Dauhá dostalo sedmnáct ruských judistů. Ukrajinská média upozornila, že 14 z nich má smlouvu buď s ruskou armádou nebo orgány národní bezpečnosti. Její sportovci proto MS bojkotovali.

Se startem Rusů na MS, které je důležitým zdrojem bodů do olympijského žebříčku, nesouhlasil ani Český svaz juda. Na rozdíl od okupované Ukrajiny nicméně osmičlennou výpravu včetně dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka do Kataru vyslal.

Reklama

Související témata:
Symboly