Hlavní obsah

Dřina i rodinná atmosféra. Češky v taekwondu sbírají medaile a chtějí na olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nejúspěšnější české sporty na Evropských hrách? Sportovní střelba, atletika a taekwondo. První dva jsou tradičně zdrojem českých úspěchů, původem korejské bojové umění teprve nabírá v Česku na popularitě. I s přispěním tří mladých žen, které ve městě Krynica Zdroj bojovaly o medaile.

Petra Štolbová, stříbrná medailistka z Evropských her.Video: Český olympijský tým

 
Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) - Petra Štolbová stříbrná, Dominika Hronová bronzová, Iveta Jiránková těsně pod stupni vítězů. Silná tréninková skupina, která může snít o olympijské účasti. Na ni české taekwondo zatím nedosáhlo.

„Trénujeme spolu všichni v Praze, pro mě jsou jako druhá rodina," říká Štolbová, která o zlato přišla až v posledních sekundách finále. Přidala tak další stříbro do sbírky úspěchů ze světových i evropských šampionátu dospělých či do 21 let.

Taekwondo na její úrovni zdaleka není amatérskou kratochvílí ve volném čase. „Trénujeme dvakrát denně, pět dnů v týdnu," říká. Dopoledne posilovna nebo běhání, odpoledne trénink techniky. „Za oba tréninky spálíme třeba 2500 kalorií. A o víkendech často kempy a turnaje," vypočítává Štolbová.

„Máme kondičního trenéra, zároveň jezdíme na kempy do Polska, spolupracujeme třeba s jordánským týmem, který je hodně kvalitní," doplňuje kouč Viktor Jankovský.

Štolbová se k taekwondu dostala už v první třídě. „Přivedli mě k němu rodiče, měli jsme ho kousek od baráku. Já chtěla na nějaký bojový sport, na balet jsem úplně nebyla," přiznává. „Mamka moc nechtěla, abych šla na box. Tak jsem skončila u taekwonda, nevím, jestli si úplně pomohla," vypráví s úsměvem Štolbová.

Foto: ČOV/Matyáš Klápa

Petra Štolbová (vlevo) a Dominika Hronová, české medailistky z Evropských her.

Kopy jsou totiž v taekwondu klíčové. „Devadesát procent je práce nohou, tak deset ruce," říká Štolbová a doplňuje pravidla bodování.

„Vesty a helmy nereagují jen na dotek, musíte se trefit určitou silou. V těch ponožkách máme senzory, které změří sílu a rána je vypočítána na danou váhovou kategorii," říká Štolbová, která na Evropských hrách bojovala v kategorii do 62 kg.

Údery se nesmějí vést na obličej a jsou bodované podle místa zásahu. „Z otočky na hlavu je kop za pět bodů, do vesty za čtyři. Jednoduchý kop je hlava za 3, vesta za 2 a rukou na vestu za bod. Plus jsou napomenutí za zakázané techniky," vypráví Štolbová.

Jak se tedy dostat do olympijské Paříže? „Chtěli bychom, je to můj sen a sen českého taekwonda," neskrývá kouč Jankovský. Z olympijského žebříčku postoupí pět nejlepších, další dva z evropské kvalifikace.

„Ale na olympiádě je osm váhových kategorií, normálně jich máme šestnáct, takže se slučují. Petra je v rankingu kolem desátého místa. Budeme se snažit, aby se ještě víc přiblížila. A kdyby ne, připravíme tým co nejlépe na evropskou kvalifikaci," plánuje Jankovský.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.