Hlavní obsah

Devítiletá Vika zabitá před zamčeným krytem byla nadějná judistka. Týden před smrtí získala zlatou medaili

Milá a odvážná dívka, která před časem přišla o otce a byla velmi nadějnou judistkou. Tak vzpomínají na devítiletou Viku, která tento týden zahynula se svou matkou při ruském ostřelování Kyjeva před zamčeným krytem. Příběh dívky přinesl web Ukrajinska pravda, který vyzpovídal její trenérku.

Foto: Profimedia.cz

Dědeček truchlí nad tělem své devítileté vnučky zabité při ruském raketovém úderu na Kyjev

Článek

„Znala jsem se pouze s její matkou, která také zemřela s Vikou. Pokud vím, její táta zemřel asi před rokem a půl až dvěma lety. Teď zbyli jen prarodiče. Je to pro ně těžké. Už jsme je kontaktovali a poskytli jim (finanční) pomoc,“ řekla webu trenérka Diana Chalmatovová.

Fotografie devítileté Viktorie Ivaškové po čtvrtečním raketovém útoku obletěly sociální sítě, stejně jako snímek jejího zlomeného dědečka, který sedí vedle těla své zabité vnučky. Podle webu Suspilne seděl na místě na zemi několik hodin, než mu lidé přinesli židli.

Téměř pětina protileteckých krytů na Ukrajině nesplňuje bezpečnostní kritéria

Zahraniční

Trenérka na Viku vzpomíná jako mladou sportovkyni, která na sobě tvrdě pracovala.„Nakonec se dostala do skupiny zkušenějších judistů, kde se vypořádala se všemi obtížemi a dělala pokroky. Měla velmi ráda tréninky a tréninkové kempy,“ vylíčila.

„Neuvěřitelné a bystré dítě, velmi klidné, odvážné a veselé, minulý víkend bojovala na soutěžích v Kyjevě a získávala svá vytoužená vítězství a medaile, a teď takové neštěstí a smutek!“ reagoval na smrt dívky kyjevský Judo.Master Club, k němuž patřila.

Podle ukrajinského ministerstva sportu a mládeže získala Vika na jedné ze soutěží zlatou medaili jen týden před svou tragickou smrtí.

Ruští sportovci zákazu nečelí

Šéf ukrajinské judistické federace Mychajlo Košljak v souvislosti se smrtí dívky na Facebooku vyzval k vyloučení ruských judistů z mezinárodních soutěží. „Každou noc nemůžeme spát kvůli nekonečným sirénám reagujícím na drony a rakety létající z Ruska,“ napsal ve výzvě Mezinárodní judistické federaci (IJF).

„A zatím judisté z ruské armády soutěží na světových soutěžích s podporou IJF. Právě soutěží na kvalifikačním olympijském turnaji Grand Prix v Dušanbe. A my pohřbíváme malé judisty,“ podotkl s tím, že od začátku ruské invaze loni v únoru byly na Ukrajině zabity už zhruba tři stovky sportovců.

Zelenskyj je naštvaný na Klička kvůli zamčenému krytu. Pohrozil mu knock-outem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám