16 borců a jeden vítěz! Těžké váhy se v tvrdém karate utkají o zajímavou cenu

Karate

TISKOVÁ ZPRÁVA IPPON SHOBU FIGHT NIGHT: Bojové sporty zažívají v poslední době nejen u nás, ale i ve světe velký boom. Je to převážně MMA, ale také box nebo kickbox/thai box, které konají pravidelně svoje galavečery a vyprodávají haly. Nyní se mezi tyto sporty pokusí začlenit i tradiční asijské bojové umění – karate. Na konci roku nás totiž čeká pyramida těžké váhy, ve které změří síly ti nejlepší čeští borci v kimonech, kteří budou doplněni o zápasníky z okolních států.


Cože? Jenom?! Jiří Procházka přiznal, kolik dní plného tréninku na Pereiru měl

Akce s koná 16.prosince v České Lípě (Liberecký kraj) a nebude vysílána formou PPV. Jediná možnost, jak shlédnout zápasy, je zakoupit si lístek přímo na akci. Cena lístku na tribunu je 290,-. Případně pak vydržet do nového roku, kdy půjdou zápasy zdarma na Youtube. Více informací naleznete na webu: ipponshobu.com nebo na instagramu ipponshobu_fn.

„Turnaj jsme nazvali ippon shobu fight night proto, aby bylo z názvu patrné že se jedná o pravidla karate ippon shobu a navíc to evokovalo, že se bude jednat opravdu o tvrdé karate. Zároveň jsme zachovali původní japonskou terminologii jako je ippon, waza-ari, hansoku a podobně.

Eliminační zápasy jsou klasicky jednokolové a trvají 3 minuty. Finále je potom na 3x3minuty. Ippon shobu pravidla jsme modifikovali tak, aby byla zřejmá pro běžného diváka, který nemá znalost klasických pravidel karate.




     

Ippon ukončuje zápas a je to taková technika karate, po které není soupeř schopen pokračovat – knockout. V zápase je také možné získat waza-ari a to v takovém případě, že za pomoci úderu nebo kopu byl jeden z bojovníků sražen k zemi, ale může během krátké chvíle opět pokračovat – knockdown. Dvě waza-ari jsou dohromady ippon a zápas tak končí. Pokud zápas neskončí před limitem, přichází na řadu rozhodnutí na praporky. Tři rozhodčí praporkem rozhodnou o tom, kdo postupuje do další fáze turnaje nebo jestli bude zápas pokračovat prodloužením.

Hodnotící kritéria, která praporkoví rozhodčí vyhodnocují jsou v první řadě získané waza-ari (knockdowny) případně záporné body (tresty) chui, sekundárně pak efektivita úderů, kopů a podmetů či porazů. Posledním kritériem je pak vyvíjená aktivita a kontrola zápasiště “ dodal krátce k pravidlům jeden z pořadatelů akce, Jan Drobeček.






Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *